Te gast bij Vroeg! op NPO Radio 1
Afgelopen week werd ik te gast gevraagd voor de uitzending
Vroeg! op NPO Radio 1. Hoe werkt zoiets?
Voorbereiden
Donderdag werd ik gebeld om wat vragen door te nemen en daarna volgde praktische informatie om in te kunnen bellen. Vroeg! doet de naam eer aan en is van 5:00-6:00 uur op de radio. Er werd daarom vanuit gegaan dat ik, gezien de reistijd vanuit Twente, liever in wilde bellen.
In het verleden heb ik al eens een interview gegeven bij
1Twente, toen kon ik vanwege storm en code rood niet naar de studio komen. Wat ik daarvan heb geleerd is dat ik het prettiger vind om persoonlijk contact te hebben tijdens een interview. Dus ook al is het een eind voor mij naar Hilversum, ik vind dat wel een stuk prettiger werken. En gelukkig was ik ook van harte welkom.
Maandag 6 februari
Vanochtend was het dan zover. Voelt ook wel als een bucketlist-item: op de landelijke radio komen en in de studio rondkijken. Tot zover mijn blije en nieuwsgierige eigenschappen.
Op tijd opstaan om echt op tijd te zijn vóór de uitzending van 5:00 's ochtends was wel even een ding. Gelukkig had ik een logeeradres iets meer in de buurt van Hilversum.
Iedereen bij de NPO was heel vriendelijk, van de nachtportier tot natuurlijk mijn gastheer Stephan Komduur, en alles was goed geregeld.
Een uur lang
We hebben het een uur lang gehad over hoogbegaafde kinderen, mijn ervaringen daarmee, passend onderwijs, politieke ontwikkelingen. En algemene vragen als: wat is hoogbegaafdheid? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke misvattingen zijn er?
En ook leuk om te doen: live vragen van luisteraars beantwoorden!
Ik vond het een fijne ervaring, het gaf me energie, ik kon op een positieve manier kennis over hoogbegaafdheid en passend onderwijs delen en de nieuwsgierige ik heeft foto's gemaakt en rond kunnen kijken. En hopelijk draagt dit bij aan meer begrip rondom hoogbegaafdheid en ook de uitdagingen die dit met zich meebrengt.
Terugluisteren? Dat kan via:
Vroeg! - Hoogbegaafdheid in Nederland - 06 februari 2023 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1
Tips, vragen, contact? Laat het me weten!
Bloopers:
- Het kaartje dat ik niet kon vinden uit
enIQma
is: 'Begaafde kinderen krijgen meestal een vwo-advies.'
Dit is een fabel! Zo'n 60% van de begaafde leerlingen krijgt een vwo-advies, maar een deel van hen rondt het vwo niet succesvol af.
Minder dan 40 van de kinderen met een IQ van 130 of meer komt op het vwo terecht. Ongeveer 18% gaat naar het vmbo-tl.
- Bij mijn naam in beeld (bij NPO) stond Stichting Pal op Koers. Dit klopt niet helemaal: ik ben vrijwilliger bij
Stichting Hoogbegaafd!
en mijn bedrijf heet Pal op Koers.
- Er is verschil in hoe hoogbegaafdheid zich uit bij jongens en meisjes. Uit onderzoek blijkt dat meisjes minder vaak gesignaleerd worden, zich meer aanpassen aan de sociale omgeving en daardoor ook minder opvallen. Bij jongens zie je vaker externaliserend gedrag (naar buiten gericht, opvallend gedrag) wanneer ze minder goed passen in de (schoolse) omgeving en vallen daardoor eerder op.
Op volwassen leeftijd zie je dat vrouwen vaker last hebben van 'imposter syndrome' dan mannen.