Ontwikkelingen in Twente

Vorige week was heel speciaal, eerst op maandag het radio interview bij NPO Radio 1 en op zaterdag nog een kleine(re) nabrander bij 1Twente Hengelo, de lokale radio omroep.
En nadenkend over waar ik hierover kan schrijven, bedacht ik me dat het goed is om jullie mee te nemen in de ontwikkelingen hier in de regio.
Afgelopen donderdag, 9 februari, werd door de samenwerkingsverbanden 23.02 PO en VO een ouderavond georganiseerd over hoogbegaafdheid. Deze zat helemaal vol (en werd al voor de tweede keer georganiseerd), het onderwerp leeft dus. Vooral voor ouders: wat betekent het voor mijn kind om hoogbegaafd te zijn? Waarom schuurt het in het onderwijs? Er wordt vaak aangegeven dat een hoogbegaafde een rijke innerlijke beleving en bewustzijn heeft, waar moet ik dan aan denken?
Daar ging de lezing van die avond over. Ben je benieuwd? Dan kun je de lezing van Desirée Houkema op
YouTube bekijken (ze gaf dezelfde lezing op de ECHA conferentie afgelopen zomer).
Dan komt voor ouders ook de vraag, welk aanbod is er in de regio? En juist dat is volop in ontwikkeling. Een aantal voorbeelden:
In Hengelo is 't Schöppert gestopt met het aanbieden van voltijd hoogbegaafdenonderwijs. Daarvoor in de plaats is voor leerlingen van dat scholenbestuur (Symbio) de plusklas uitgebreid, qua uren en aanbod zodat meer leerlingen hier gebruik van kunnen maken. Maar er is dus geen voltijd vervanging voor in de plaats gekomen. De tijd gaat leren welke stappen hier verder in gezet gaan worden.
Qua voortgezet onderwijs zijn er een aantal
begaafdheidsprofielscholen (aangesloten bij de vereniging BPS); in Almelo, Hengelo en Enschede. Maar ervaring leert dat zolang je bij het ondersteuningsprofiel van deze scholen past het goed gaat en zo niet dan is ook daar maatwerk een uitdaging. Geen garanties dus, logisch ook want het is mensenwerk. Maar wat doe je als het niet goed loopt?
Voor zowel het basisonderwijs (PO) als het voortgezet onderwijs (VO) zijn er geen voorzieningen voor schooluitvallers en thuiszitters. Er zijn geen tussenvoorzieningen die in samenwerking met het onderwijs zijn opgezet. Hier valt nog een wereld te winnen.
Het vraagstuk hoogbegaafdenonderwijs speelt dus zeker in mijn regio en er is ongetwijfeld nog veel meer over te vertellen. Er wordt hard aan gewerkt.
Ook in Twente zijn thuiszitters, is er schooluitval en wat gaan we daarmee doen?
Ik denk hier graag over mee, samen laten we kinderen groeien!
Mijn radio interviews zijn hier na te luisteren:
1Twente Hengelo
NPO Radio 1, Vroeg!
En nogmaals: ik ben zo dankbaar voor deze kansen! Wie bedenkt nu dat je je bedrijf op 16 januari inschrijft en in de eerste maand al deze aandacht krijgt. Wauw!